Genodieta – dlaczego warto wykonać badania genetyczne ApoB, HFE, FTO oraz nietolerancji pokarmowych?

Coraz więcej osób interesuje się zdrowym stylem życia i świadomym podejściem do odżywiania. Warto zrobić to w zgodzie z indywidualnymi predyspozycjami genetycznymi i wykonać badanie Genodieta umożliwiające spersonalizowane podejście do odżywiania oparte na badaniach DNA.
Wśród najpopularniejszych na rynku badań genetycznych w kontekście diety znajdują się: ApoB, HFE, FTO oraz badania w kierunku nietolerancji laktozy, fruktozy i glutenu. Wykonane razem, dają pełniejszy obraz funkcjonowania organizmu i pozwalają dopasować dietę, która wspiera zdrowie na lata.
- ApoB – nadmierne gromadzenie cholesterolu
Gen ApoB jest związany z metabolizmem tłuszczów i ryzykiem rozwoju miażdżycy oraz chorób sercowo-naczyniowych.
Znajomość wariantu tego genu pozwala:
- ocenić predyspozycje do podwyższonego cholesterolu LDL,
- lepiej kontrolować profil lipidowy,
- odpowiednio dobrać dietę pod kątem tłuszczów nasyconych i wielonienasyconych.
- HFE – gospodarka żelazem
Mutacje w genie HFE wiążą się z ryzykiem hemochromatozy, czyli nadmiernego gromadzenia żelaza w organizmie.
Wczesna diagnostyka pomaga:
- zapobiec uszkodzeniom wątroby, serca i trzustki,
- dobrać dietę z odpowiednią ilością żelaza,
- ustalić, czy potrzebne są dodatkowe badania lub profilaktyka.
- FTO – predyspozycje do nadwagi i otyłości
Gen FTO związany jest z białkiem odpowiedzialnym za uczucie sytości, co koreluje z masą ciała i metabolizmem energii.
Wiedza o jego wariantach pozwala:
- określić, czy mamy zwiększoną skłonność do tycia,
- dopasować podaż kalorii i proporcje makroskładników,
- zwiększyć skuteczność odchudzania.
- Nietolerancja laktozy
Wiele osób zmaga się z dolegliwościami trawiennymi po spożyciu nabiału, ale nie zawsze wiedzą, czy to faktyczna nietolerancja laktozy.
Badanie genetyczne pozwala jednoznacznie to potwierdzić i:
- uniknąć zbędnych eliminacji produktów, jeśli nietolerancji nie ma,
- dobrać odpowiednie zamienniki nabiału, jeśli nietolerancja występuje,
- zapobiec niedoborom wapnia i witaminy D.
- Nietolerancja fruktozy
Nadwrażliwość na fruktozę może powodować bóle brzucha, wzdęcia i zaburzenia wchłaniania.
Badanie genetyczne pomaga:
- precyzyjnie zdiagnozować problem,
- uniknąć zbędnych diet eliminacyjnych,
- stworzyć Genodietę dopasowaną do indywidualnych możliwości trawienia.
- Nietolerancja glutenu (celiakia)
Celiakia to choroba autoimmunologiczna związana z nietolerancją glutenu. Badania genetyczne pozwalają określić predyspozycję do jej rozwoju.
Dzięki temu można:
- szybko reagować na pierwsze objawy,
- zapobiegać długotrwałym uszkodzeniom jelit,
- wdrożyć dietę bezglutenową tylko wtedy, gdy rzeczywiście jest to potrzebne.
Dlaczego warto zrobić te badania razem?
Każde z wymienionych badań dostarcza cennych informacji na temat metabolizmu i tolerancji pokarmowych. Dzięki temu Genodieta minimalizuje ryzyko poważnych chorób metabolicznych, sercowych i autoimmunologicznych, pozwala uniknąć prób i błędów w odchudzaniu, chroni układ pokarmowy przed nietolerowanymi produktami, wspiera zdrowie w sposób długofalowy i spersonalizowany.
Sprawdź powiązane badania

Genodieta (Problemy metaboliczne i nietolerancje) – ApoB, FTO, HFE, laktoza, fruktoza, celiakia

Genodieta - Nietolerancje (laktoza, fruktoza, gluten)
Najnowsze artykuły

Planowanie ciąży – jakie badania warto wykonać?
Badanie kariotypu molekularnego to metoda diagnostyczna polegająca na analizie struktury chromosomów na poziomie molekularnym, czyli na badaniu DNA.

Jaki wpływ na ciążę ma trombofilia?
Badanie kariotypu molekularnego to metoda diagnostyczna polegająca na analizie struktury chromosomów na poziomie molekularnym, czyli na badaniu DNA.

Jak samodzielnie pobrać wymaz?
INSTRUKCJA POBRANIA WYMAZU Z POLICZKA Co najmniej na 2 godziny przed pobraniem wymazu nie należy myć zębów, spożywać posiłków, […]